18 Haziran 2008 Çarşamba

GENEL SERVİS KURALLARI



GENEL KURALLAR

• Her zaman GÜLERYÜZLÜ olun.
• Her zaman saygılı olun.
• Unutmayın, MİSAFİR HER ZAMAN HAKLIDIR.
• Misafirlerimize her zaman zevkle hizmet ettiğinizi hissettirin.
• Davranışlarınızla misafiri rahatlatın.
• Konuşmalarınız kısa ve ölçülü olsun.
• Misafiri eleştirmeyin.
• Samimi olun, fakat mesafeli davranın.
• Misafirimizi dikkatle dinleyin ve dinlediğinizi belli edin.
• Kendi sorunlarınızı kesinlikle misafire anlatmayın.
• Başkalarını kötülemeyin.
• Siyasi, dini, üzücü v.b. konularda konuşmayın.
• Misafirden hiç bir şey istemeyin.
• Misafirlere yardımcı olun.
• Servisi misafirlerin sağından ve sağ elle yapın.
• Misafirin önünde eğilmeyin.
• Saat yönünde servis yapın.
• Boşları da sağ taraftan, sağ elle toplayın.
• Misafirin solundaki malzemeleri ise solundan sağ elle alın.
• Kirli tabakları misafirlerin arkasında sıyırın.
• Tabak ve diğer malzemeleri masaya koyarken nazik bir şekilde davranın.
• Maşa servisinin uygulandığı durumlarda saat yönünün tersinde ilerleyin ve soldan, sağ elle servis yapın.

  • Yiyeceklerin şeklini bozmayın.
  • Püre türü yiyecekleri kaşıkla alıp, tabağa çatalla sıyırarak servis edin.
• Masaya tabak servisinde; sol elde en fazla 2 tabak, sağ elde bir tabak taşıyın, bardakları kesinlikle elde taşımayın.
• Masaya götürülen malzemeleri ( tabaklar hariç ) kesinlikle elde taşımayın.
• Konuşan iki misafir arasına mümkün olduğunca girmeyin, başka bir imkan yoksa misafirlerden izin alarak masaya girin.
• Sağ taraftan yaklaşırken sağ ayak, sol taraftan yaklaşırken sol ayak öne konularak masaya girin.
• Tabak taşırken parmaklarınızı tabakların yiyecek gelen kısmına dokundurmayın.
• Bardakları alt kısımlarından nazikçe tutun.
• Çorba kase ve tabaklarını altlarına bir tabak koyarak taşıyın.
• İçecek servisinde yuvarlak tepsiler kullanın, tepsinizi sol elde taşıyın.
  • Tepside uzun malzemeler tepsinin arka tarafına konulmalı ( büyük su şişelerini tepside taşımayacağımızı unutmamalıyız ), alçak malzemeler ön tarafa yerleştirilmelidir.
  • Çay – kahve potlarının ağız kısımları tepsinin içine doğru bakmalıdır.
  • Tepsi vücuda yaslanmadan taşınmalıdır.

• Masadaki kırıntıların sıyrılmasında özel bir alet kullanılmıyorsa, kumaş bir peçeteyi maşaya sıkıştırıp sağ elinize alın.
  • Bir ekmek tabağını sol elinize alın misafirin uygun tarafından masaya girin,
  • Tabağı masa kenarının altına yaklaştırın,
  • Peçeteyi süpürge gibi kullanarak kırıntıları tabağın üzerine süpürün,
  • Süpürme bitince maşa ve peçeteyi tabağın üzerine koyarak masadan ayrılın.
• Bir adet dahi olsa içinde izmarit olan kül tablası hemen değiştirin.
  • Kirli kül tablası üzerine temiz kül tablası konularak değiştirilir.
  • Kirli kül tablasının üzerinde halen yanan bir sigara varsa misafirden izin istenmelidir ve kesinlikle sigaraya dokunulmamalıdır.
  • Kül tablaları boşaltılırken risk içerebilecek olaylardan kaçınılmalıdır.
  • İzmaritlerin iyice söndüğünden emin olmalıyız.

Tepkiler:

0 yorum: