20 Haziran 2008 Cuma

Marka isminin özellikleri

Marka isminin taşıması gereken özellikler:

Marka isminin sınaî mülkiyet işleri öncelikle tamamlanmalıdır. Yasal yönden ismin anlamı ve tüm yanları araştırılmalıdır. İleride sorun yaşamamak için tüm araştırmalar ve işler ciddi bir şekilde yapılmalıdır.

Markanızın dünya çapında bir isim olmasını istiyorsanız, yurtdışı marka tescil işlemlerini unutmayınız. Belli bir yabancı ülkeyi hedefliyorsanız, marka isminizin hedef ülkedeki her türlü anlamlarını araştırınız.

Seçilecek marka ismi mümkün olduğunca kısa, yazımı ve okunması aynı, dikkat çekici, akılda kalıcı olmalıdır. Marka isminin çok uzun ya da yazılışı ile okunuşunun farklı olması durumunda ( başka dilde isimlerden dolayı ) markanız insanlar arasında kolaylıkla söylenmeyecek, bu da en etkili ve bedava tanıtımınızı olumsuz etkileyecektir. Dikkat çekici bir şekilde hazırlanmaması ise zaten oldukça fazla görüntü ve tabela kirliliği arasında kaybolup gidecektir.

Unutmayın, markanız sizin her şeyiniz. Onun yaşamı tanınmasına, tanınması da konuşulabilmesine ve de görünülebilir olmasına bağlıdır.

Marka isminin yazı karakteri, rengi ve biçimi herkesin kolaylıkla anlayabileceği şekilde olmalıdır. Eğer, siz pazara belli bir kültür seviyesinin üstünde olanların ihtiyacı olan bir ürün sunuyorsanız, ( mesela yabancı dil seti ya da zekâ oyunu gibi ) yazı karakterinizi ve marka ismini herkesin okuması kolay olmayan bir şekilde seçebilirsiniz.

Ürününüzün hedef kitlesi çok önemlidir. Unutmayın, körler alfabesi ile yazılmış bir yazı, yalnızca körlere hitap eder.

0 yorum: