27 Aralık 2012 Perşembe

SALONUN HAZIRLIĞI


ZEMİN TEMİZLİĞİ

Bir salonun hazırlığına zeminin temizlenmesi ile başlanır. İlgili görevliler tarafından zeminin temizliğinin yapılması sağlandıktan sonra, salon görevli personeli tarafından hazırlanmaya başlanır.

SERVANTLAR

Restaurantların en önemli donanımlarından olan servantlarda, personel tarafından servis anında ihtiyaç duyulabilecek malzemelerin ( tabak, bardak, tuzluk – biberlik, peçete v.b. ) bir kısmı yedekte tutulur. Aynı zamanda servis tepsilerinin de konulduğu yerdir. Servantın özelliklerine göre çeşitli işlevlerde de yararlanılabilinir.
Servis anında bize çok yararları olan bu donanımın servis başlamadan önce eksiklerinin tamamlanması, düzenlenip temizlenmesi ve kontrolü şarttır.

MASALAR

Restaurantların en önemli donanımı, “olmazsa olmazı” masalar değişik boyut ve özelliklerdedirler. Ancak, bir masanın hazır sayılabilmesi için salonun standardındaki malzemelerin ( örtü, kapak, peçete, menaj takımı, kuver v.b. ) eksiksiz olarak masada yerleştirilmiş olması gerekir.


Masa üstü düzeni yapılmış masalar aynı zamanda da diğer masalarla uyumlu bir şekilde yerleştirilmiş olmalıdır.
Masa hazırlama ile ilgili kurallar:

• Sandalyeler örtü eteklerine değecek şekilde masaya doğru yanaştırılmalıdır.
• Yemek tabağının konulacağı alan sandalyeyi tam ortalayacak şekilde olmalıdır.
• Yemek tabağının konulacağı alana kumaş peçete konulmalıdır.
• Çatallar sola, bıçaklar sağa; sapları masa kenarından bir parmak içeriye, çatalların uçları yukarıya, bıçakların yüzleri sola bakacak şekilde konulmalıdır.
• İlk kullanılacak takımlar en dışta, son kullanılacak takımlar ise en içte kalacak şekilde yerleştirilmelidir.
• Tatlı takımı servisin üst ilerisine, bıçağın sapı sağa, çatalın sapı sola gelecek şekilde yerleştirilmelidir.
• Ana yemek bıçağının üst ilerisine su bardağı konulur.
• Servis anında masaya yeni takım konulması gerektiğinde, üzerine peçete konulmuş tepsi ya da tabak kullanılmalıdır.
• Tüm masalardaki kuverlerin hizaları, görünüşleri birbirinin aynı olmalıdır.

SANDALYELER

Salonumuzun hazırlığının eksiksiz olması için; sandalyelerimiz de diğer malzemelerimiz gibi temiz ve düzenli bir şekilde yerleştirilmiş olmalıdır. Salonda kullanılacak sandalyelerin üst üste konulur cinsten olmasının verdiği kolaylık sandalye seçiminde dikkate alınmalıdır.
Standart bir sandalyenin oturma yerinin yerden yüksekliği 45 cm, arkalığının en yüksek noktasının yüksekliği 85 cm kadar olmalıdır. Oturulacak kısmın boyutları ise 45 x 45 cm olmalıdır.

İki ayrı masanın sandalyeleri arasındaki uzaklık en az 1 m. olmalıdır.

0 yorum: