20 Ekim 2008 Pazartesi

GENEL SERVIS KURALLARI


Her zaman GÜLERYÜZLÜ olun.
Her zaman saygılı olun.
Büyülü sözleri hep anımsayın “ Teşekkürler “, “ Lütfen “ gibi,
İstasyonunuzu terk etmeyin.
Dik ve düzgün durun. Herhangi bir yere yaslanmayın.
Her zaman dikkatli olun.
Unutmayın, MİSAFİR HER ZAMAN HAKLIDIR.
Misafirlerimize her zaman zevkle hizmet ettiğinizi hissettirin.
Davranışlarınızla misafiri rahatlatın.
Çalışma alanlarında alçak sesle konuşun. İş arkadaşlarınızla özel konuşmalara girmeyin.
Konuşmalarınız kısa ve ölçülü olsun.
Misafiri eleştirmeyin.
Samimi olun, fakat mesafeli davranın. Mümkünse, isimlerini kullanın.
Misafirimizi dikkatle dinleyin ve dinlediğinizi belli edin.
Kendi sorunlarınızı kesinlikle misafire anlatmayın.
Başkalarını kötülemeyin.
Siyasi, dini, üzücü v.b. konularda konuşmayın.
Misafirden hiç bir şey istemeyin.
Misafirlere yardımcı olun.
Salonda hızlı yürüyün, ama asla koşmayın.
Misafir şikâyetlerini ( mümkünse olmadan önce ) bir üst yöneticinize bildirin.
Servisi misafirlerin sağından ve sağ elle yapın.
Misafirin önünde eğilmeyin.
Saat yönünde servis yapın.
Boşları da sağ taraftan, sağ elle toplayın.
Misafirin solundaki malzemeleri ise solundan sağ elle alın.
Kirli tabakları misafirlerin arkasında sıyırın.
Tabak ve diğer malzemeleri masaya koyarken nazik bir şekilde davranın.
Maşa servisinin uygulandığı durumlarda saat yönünün tersinde ilerleyin ve soldan, sağ elle servis yapın.
Yiyeceklerin şeklini bozmayın.
Püre türü yiyecekleri kaşıkla alıp, tabağa çatalla sıyırarak servis edin.
Masaya tabak servisinde; sol elde en fazla 2 tabak, sağ elde bir tabak taşıyın, bardakları kesinlikle elde taşımayın.
Masaya götürülen malzemeleri ( tabaklar hariç ) kesinlikle elde taşımayın.
Konuşan iki misafir arasına mümkün olduğunca girmeyin, başka bir imkan yoksa misafirlerden izin alarak masaya girin.
Sağ taraftan yaklaşırken sağ ayak, sol taraftan yaklaşırken sol ayak öne konularak masaya girin.
Tabak taşırken parmaklarınızı tabakların yiyecek gelen kısmına dokundurmayın.
Bardakları alt kısımlarından nazikçe tutun.
Çorba kâse ve tabaklarını altlarına bir tabak koyarak taşıyın.
İçecek servisinde yuvarlak tepsiler kullanın, tepsinizi sol elde taşıyın.
Tepside uzun malzemeler tepsinin arka tarafına konulmalı ( büyük su şişelerini tepside taşımayacağımızı unutmamalıyız ), alçak malzemeler ön tarafa yerleştirilmelidir.
Çay – kahve potlarının ağız kısımları tepsinin içine doğru bakmalıdır.
Tepsi vücuda yaslanmadan taşınmalıdır.
Masadaki kırıntıların sıyrılmasında özel bir alet kullanılmıyorsa, kumaş bir peçeteyi maşaya sıkıştırıp sağ elinize alın.
Bir ekmek tabağını sol elinize alın misafirin uygun tarafından masaya girin,
Tabağı masa kenarının altına yaklaştırın,
Peçeteyi süpürge gibi kullanarak kırıntıları tabağın üzerine süpürün,
Süpürme bitince maşa ve peçeteyi tabağın üzerine koyarak masadan ayrılın.
Bir adet dahi olsa içinde izmarit olan kül tablası hemen değiştirin.
Kirli kül tablası üzerine temiz kül tablası konularak değiştirilir.
Kirli kül tablasının üzerinde halen yanan bir sigara varsa misafirden izin istenmelidir ve kesinlikle sigaraya dokunulmamalıdır.
Kül tablaları boşaltılırken risk içerebilecek olaylardan kaçınılmalıdır.
İzmaritlerin iyice söndüğünden emin olmalıyız.

0 yorum: