27 Aralık 2012 Perşembe

ŞARAP SERVİSİ


BEYAZ ŞARAP SERVİSİ
  • Önce sipariş edilen şarap seçilir
  • Şişenin temizliğini kontrol edilir eğer tozlu ise etiketine zarar vermeden  temizlenir
  • Şişeyi şarap kovasına ¾ buz 2/4 su  koyarak yerleştirin
  • Kovanın altına bez peçete ve şarabı da servis ederken tutmak için üzerine 1 adet bez peçete koyun
  • Mantarı ve folyoyu koyacağınız küçük bir tabak seçiniz
Şarabı Misafire Sunma
  • Masanın baş tarafında diğer misafirleri rahatsız etmeden
  • Peçete sağ ele alınır kovadan alınan şarap şişesi peçeteye yerleştirilir.
  • Şişenin etiketi  misafire çevrilmiş şekilde şarabı ısmarlayan misafire present ’e  edilir.
  • Misafire şarabın kaç yılının mahsulü olduğu ve hangi aromaları içerdiği veya varsa başka farklı özellikleri kısaca anlatılır.
  • Misafirin onayı alındıktan sonra şişe kovaya yerleştirilir
Şarabın Servis Edilmesi
  • Peçete ile kovanın üzeri örtülür.
  • Şişenin aliminyum folyası birinci boğumdan tirbuşon bıçağı ile düzgün şekilde kesilir
  • Folyo garsonun yanında getirdiği küçük tabağa konur
  • Şişenin ağız kısmı gerekliyse kağıt peçete ile temizlenir
  • Mantarın orta kısmına gelecek şekilde tirbuşon yerleştirilirve açma işlemi yapılır
  • Mantar kibarca kontrol edilir.tirbuşonun mantarı alttan delmemesine dikkat edilerek tirbuşon üst kısmındaki son kıvrım mantara batırılmaz.
  • Mantarı yavaşça ve ses çıkarmadan çıkarmalıyız
  • Çıkan mantar küçük tabağa bırakılır
  • Şarap siparişi veren kişiye bardağa 2 yudumu geçmeyecek şekilde konarak tattırılır
  •  onaylanması üzerine masada varsa en yaşlı bayandan başlayarak servis edilir.
  • Servis saat yönünün tersinedir
  • En son şarap siparişi veren kişiye servis edilir
  • Servis sırasında şarap etiketini misafirin görebileceği şekilde tutmalıyız
  • Şarap bardağa maksimum 2/3 oranında servis edilmelidir.
  • Şişe kibarca kovasına yerleştirilir.ve üzerine bez peçete örtülür.
  • Misafirden izin alınarak folyo ve mantarın bulunduğu tabak masadan alınır
  • Misafirlerin başka bir istekleri olup olmadığı sorulur ve masadan ayrılınır.
KIRMIZI ŞARAP SERVİSİ
  • Kırmızı şaraplar özel sepetlerinde servis edilir.
  • Servis ısısı oda sıcaklığıdır fakat şarap üzerinde gösterilen derece ye sadık kalınarak servis edilmelidir.
  • Servis beyaz şarap servisinin aynısıdır.
  • Masaya şarap damlamasını önlemek için şarap şişesinin boğumuna kadar bir adet bez paçete sarılır.
  • Kırmızı şarap bardağa ¾ oranında servis edilmelidir
  • Şarap sepete etiketi üstten görülecek şekilde yerleştirilmelidir.

0 yorum: