İÇECEK SERVİSİ
Tanıtım
Bu eğitim programında ayrıntılı bir şekilde içecekler ve servisi hakkında bilgi verilecektir. İçecek eğitimine katılan herkes bu eğitimden faydalanacaktır. Amacımız gayet açık ve basittir:
İçecek servisi standartlarını yükseltmek, mükemmelleştirmek ve sürekliliğini sağlamaktır.
Bu eğitim programı servis ettiğimiz tüm içecekler hakkında bilgiler ile birlikte eğitim sonu sınavını da içermektedir.
Eğitim satış hedeflidir ve misafirlerin huzuru vurgulanmıştır.
Başarılı bir eğitim sonunda katılımcıların bilgi sahibi olabilecekleri konular:
• Samimi, güvenilir bir şekilde misafirlerin zihinlerine içecekleri getirmek ve daha çok satmak.
• Servis ettiğimiz tüm soğuk, sıcak içeceklerin hakkında temel bilgilere sahip olmak.
• Değişik satış tekniklerini kullanarak satış yapmak.
Eğitim salonda ve telefonda satış yapan ya da misafirimiz olması muhtemel kişilerle iletişim halinde olan personeller için düzenlenmiştir. Bu personel:
Garsonlar,
Kasiyerler,
Paket servis personeli,
Komiler
DERSLER
1. ÜRÜNLER
Ön sınav
Ürünlerimiz
Kahveyi tanıyalım
Sınav
Cevaplar
2. İLETİŞİM
Ön sınav
İletişim
Dinleme
Soru sormak
Sınav
Cevaplar
3. SİPARİŞ ALMAK
Ön sınav
Sipariş alma
Öneride bulunmak
İçeceklerin isimlerini kullanmak
Sınav
Cevaplar
3. İÇECEKLERİN SERVİSİ
Ön Sınav
Servis
İçeceklerin takibi
Sınav
Cevaplar
4. İÇECEKLERİN DEPOLANMASI
Ön sınav
Dolapların temizliği
Dolapların düzeni
İlk giren ilk çıkar
Son kullanma tarihleri
Sınav
Cevaplar
5. İÇECEKLERİN HAZIRLANMASI VE SERVİS ŞEKLİ
On Sınav
Meşrubatların servise hazırlanması
Su ve maden suyunun servise hazırlanması
Şişeli ya da kutulu ürünlerin servise hazırlanması
Sınav
Cevaplar
6. İÇECEKLERİN KALORİ DEĞERLERİ
On Sınav
Gazlı meşrubatların kalori değerleri
Su ve maden suyunun kalori değerleri
Meyve Sularının kalori değerleri
Ayranın kalori değeri
Şalgamın kalori değeri
Sınav
Cevaplar
İçecek Eğitimi
Eğitimci Kılavuzu
Eğitimcinin Görevi
Eğitimci olarak pek çok görev ve sorumluluklarınız vardır:
• Eğitim programının içeriğini çok iyi bilmelisiniz.
• Anlatacağınız derslere çok iyi hazırlanmalısınız.
• Her katılanın dersleri iyi anlamasını sağlamalısınız.
• Ders konularını daha önceden katılımcılara duyurmalısınız.
• Derslerin verileceği uygun ortamı ve gerekli donanımı sağlamalısınız.
• Derslerde kullanılacak gereçleri önceden kimlerin hazırlayacağını belirleyiniz ve ders öncesinde hazırlıkları kontrol ediniz.
• Katılımcıların not almalarını sağlayacak malzemeleri temin edin.
• Katılımcıların notlarını düzenli bir şekilde almaları için kendilerine birer eğitim planı dağıtın.
• Ön Sınav kâğıtlarını her bir katılımcıya verin.
• Katılımcıların eğitim programını takip etmelerini sağlayın.
• Tüm katılımcıların öğrenmeleri gereken konuları iyice öğrenmelerini ve sınavları geçmelerini temin edin.
• Son sınavda yalnızca cevap kâğıtlarını dağıtın ya da cevapların başka bir kağıda yazılmasını sağlayın. Son sınav sorularının katılımcılarda kalmamasından emin olun.
• Sonuçları yayınlayınca, katılımcıları tebrik edin.
DERSLER
Her ders bir ana başlık ve birkaç alt konudan oluşmaktadır. Eğitim programının tamamı 2 günde verilebileceği gibi, dersler birkaç güne paylaştırılıp da anlatılabilinir. Dersler 45 dakikayı geçmemelidir. Derslerin alt başlıklarını isteğinize göre ayrı işleyebilir, hatta “15 Dakikalık Eğitim Program”larına da ekleyebilirsiniz.
Her derste bir ön sınav ve bir son sınav vardır.
Ön sınavda eğitimcilere katılımcıların bilgi seviyesini öğrenme şansı verilir. Bu sayede eğitimci katılımcıların ihtiyaçlarını daha iyi anlar ve eğitimi düzenler.
Tüm derslere kesinlikle ön sınav ile başlayınız.
Derslerin içeriği:
Ders konuları her dersin başında açıklanmıştır.
Derslerin ayrıntılarını inceleyin ve belirtilenleri uygulayın.
Özellikle altı çizili konuları belirgin bir şekilde vurgulayın. Bu vurgulanan konular ön sınav, ara sınav ve son sınavda da aranmaktadır.
Her ders için ön hazırlık ve özel not uygulamalarını yapınız.
Katılımcıların yeni öğrendiklerini pekiştirmeleri için pratik yapmalarını sağlayınız. Pratik uygulamalarında herkesin etkin bir şekilde katılmasını sağlayınız.
Ara sınav katılımcılar ve eğitimci için bir başka uygulama ve kontrol şansıdır. Ara sınav sayesinde katılımcının son sınavda ne yapabileceği görülebilir. Eğer, katılımcıların zorlandıkları konular varsa, bu konular yeniden işlenir. Zorlanılan konu yalnızca bir kişi için sorun oluyorsa, o konu yalnızca o kişiye özel ders verilerek de anlatılabilinir.
Eğitim kayıtlarının tutulması
Eğitim sürecinde katılımcıların listesinin, tepkilerinin ve bilgi seviyelerinin kayıtlarının tutulmasının eğitimciye büyük yararları vardır. Kayıtların nasıl tutulacağına dair örnek…
Son sınav
Katılımcı eğer, eğitim programındaki tüm dersleri almış ya da bilgi seviyesinin yeterli olduğu kanaati varsa son sınava katılmaya hak kazanır. Son sınavda soru kâğıtları kesinlikle katılımcılarda bırakılmaz, sınav sonunda geri alınır. Ara sınavlarda da soru kâğıtlarının katılımcılarda bırakılmaması tavsiye edilir.
SERTIFIKA VE KUTLAMA
Katılımcılara eğitim programına katıldıklarını belirten birer sertifika ( xxxx Restaurant İçecek Eğitimi Sertifikası ) verilecektir. Eğitime katılan ve son sınavı başarıyla geçen katılımcılara sertifika ve birer yaka rozeti verilecektir ( isteğe bağlı ). Sertifika dağıtımı sırasında iş yoğunluğuna göre Restaurant Müdürü ve bölüm şeflerinin katıldığı küçük bir tören de yapılabilinir.
GENEL BAKIŞ
Tüm dersler aynı düzende yapılmaktadır. Katılımcıların soruları ve ihtiyaçları sizi bazı değişikliklere yönlendirse de aşağıdaki tarzı tam olarak uygulamalısınız.
1. Katılımcıları karşılayın ve geldikleri için teşekkür edin. Her bir dersin başarı ile bitirilmesinin sertifikaya doğru bir adım yaklaşılması anlamına geldiğini açıklayın.
2. Ders konularının başlıklarını bildirin. Mümkünse yazı tahtasında derslerin ve konuların listesini yazın.
3. Katılımcılara ön sınav kâğıtlarını dağıtın. Katılımcılara ön sınavın amacının ders içeriğinin ne olduğunu bildirmek ve katılımcıların bilgilerini öğrenmek olduğunu söyleyin. Ön sınavın sonucunun son sınava hiçbir etkisinin olmayacağını bildirin.
Ön sınav sonucunun değerlendirmesini isteğinize göre, sınav bitiminden hemen sonra topluca yapabilirsiniz.
4. Ders içeriğini kurallara uygun şekilde anlatmaya başlayınız. Derste kullanacağınız malzemeleri önceden kontrol ediniz. Derste kullanılacak malzemeleri yazılı olarak listeleyiniz.
5. Katılımcıların sorularını yanıtlayınız. Yanıtını bilmediğiniz sorular için katılımcılara yanıtı bilmediğinizi, araştırıp kendilerine yanıtı bildireceğinizi söyleyiniz.
6. Katılımcıların hepsinin ara sınava katılmasını sağlayınız. Ara sınav sonuçlarının son sınava bir etkisinin olmayacağını bildiriniz. Ara sınav bittikten sonra, sınav sonuçlarını katılımcıların kendilerinin değerlendirmelerini isteyin. Bu şekilde sizin katılımcılara sonuçları bildirmenize gerek kalmaz ve en kısa zamanda sonuçlar sahibine ulaşır.
7.Katılımcılara teşekkür edin ve gelecek eğitimin yeri ve zamanını bildirin.
18 Haziran 2008 Çarşamba
ÖRNEK EĞİTİM UYGULAMASI
Çarşamba, Haziran 18, 2008 2 comments
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
2 yorum:
Turizmde çalışan herkes için gerekli bir eğitimdir. Garsonlar, komiler hepsi bilmeli işin kurallarını, nitelikli bir eleman olabilmesi için...
İçki satış ve servisinde yeteneğin yanı sıra teknik bilgileri de bilmeleri gerekmektedir.
Yorum Gönder